top of page

FERME YOLANDE

Ferme Yolande is een unieke zorgvorm. Zo bestaan er wijdverspreid wel 'zorgboerderijen', maar deze is anders dan de andere. Bjoke is medewerker van Mivalti. Dit leidt tot een optimale samenwerking en inbedding in een stevig geheel, wat ongetwijfeld ook bijdraagt aan de kracht van de zorgboerderij. Sinds november 2019 is de werking uitgebreid van 1 dag in de week naar 2 en een halve dag. Alle gasten die naar Ferme Yolande komen, zijn uniek en hun voorkeuren en interesses bepalen mee het verloop van de dag. Daarbij is de sfeer het belangrijkste: een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd in Ferme Yolande.

HET VERHAAL

Bjoke en haar man Carl Couckuyt kochten in 2009 de hoeve van haar oma Yolande Van Landuyt, gelegen in de Katteknok te Dentergem. Het was de wens van Yolande dat haar hoevetje waar ze zo goed voor zorgde, binnen de familie zou blijven. Kleindochter Bjoke droomde er niet alleen van om op die idylissche plek te wonen maar ook om er een sociaal project uit de grond te stampen. De boerderij op rust is prachtig gelegen in de omgeving van de Poelberg met de Meikensbossen in de achtertuin. Er was heel wat opknapwerk en het oude huis moest opnieuw gebouwd worden. Na jaren van dromen, plannen, herplannen en ook veel "tsjollen", kon het gezin van Bjoke in juli 2017 verhuizen naar hun droomwoning. En niet veel later, vanaf januari 2018, kwamen de eerste gasten van Mivalti om er samen een leuke dag te beleven, onder de naam “Ferme Yolande”. 

20210506_140719.jpg

Zelf aan de slag met het recept van 

Madam Confituur

 • 2 lege potjes (230ml)

 • 100 g gele paardenbloempjes zonder stengel

 • 2 sinaasappels (sap)

 • 3 el citroensap

 • 300 ml cava

 • confituursuiker (500g voor 1kg fruit)

 1. Verzamel een honderdtal bloemetjes (alleen het gele bloemetje, geen stengel). Spoel de bloemetjes heeeeeel kort.

 2. Snijd vervolgens het groene ‘poepke’ van de bloemen en doe de gele blaadjes in een grote kookpot.

 3. Voeg het citroensap, het sinaasappelsap en de cava toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken met het deksel op de kookpot.

 4. Neem de kookpot van het vuur en laat alles een nachtje rusten.

 5. Neem de volgende ochtend een zeef en een geleidoek. Leg de geleidoek in de zeef en giet er eerst kokend water door. Zo is de doek gebruiksklaar. Giet er daarna het bloemenmengsel door. Wring de doek uit.

 6. Meet het sap af en voeg 55 gram suiker toe per deciliter sap. Los de suiker goed op en breng aan de kook. Laat 3 minuten koken.

 7. Test of de gelei voldoende stolt. 

 8. Schuim af met een schuimspaan als dat nodig is.

 9. Giet de hete gelei onmiddellijk in propere glazen potjes. Vul ze netjes tot aan de rand.

 10. Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer ze om en laat afkoelen.

Succes!  Foto's mogen jullie bezorgen via onze Facebookpagina. 

20210507_112149.jpg
bottom of page